19 september 2011

[vox] CDA zonder Balkenende

Mark Rutte zal binnenkort met de VVD hoogstwaarschijnlijk de grootste coalitiepartij van de Tweede Kamer zijn. Met 31 zetels heeft zijn partij gewonnen van de PvdA (dertig zetels). Grootste schok was er in het kamp van het CDA: twintig zetels verlies, Balkenende stapt per direct op. Mark Buck, Radboudstudent op de lijst CDA Nijmegen: ‘Wij als fractie hebben respect voor hoe hij de afgelopen acht jaar heeft gewerkt.’


‘Ik zou bijna zeggen dat hij er goed aan heeft gedaan op te stappen’, aldus Buck. Net als lijsttrekkers van andere partijen vindt de student Bestuurskunde dat Balkenende waardig is afgetreden en dat het goed is dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Zoiets is bijna onvermijdelijk na een groot zetelverlies. Buck: ‘Dat het verlies van zetels zo groot is, is een enorme klap. Met name voor de medewerkers aan de campagne.’ De toekomst van het CDA ligt nu in handen van de VVD.

Bij VVD is de blijdschap groot. Frederik Peters (foto), student economische en sociale geschiedenis en gemeenteraadslid voor VVD Nijmegen noemt de overwinning ‘fantastisch’. ‘Het is duidelijk dat Nederland kiest voor hervormingen’, aldus Peters. Of CDA nog een kans maakt in de coalitie is niet duidelijk. ‘De samenstelling van de coalitie is afwachten. Als we rechts willen moeten we weten of PVV stabiel genoeg is voor de taak. Paarsplus kan ook. We willen in elk geval samenwerken met partijen die sterk willen bezuinigen.’

In tegenstelling tot de VVD-aanhang werd PvdA vanochtend met een kater wakker. Student politiek en parlement Peter Kerris was gisteravond in Paradiso en maakte de gespannen sfeer van dichtbij mee. ‘De avond was gezellig en bij de definitieve prognose ging het dak eraf. We waren blij dat we toch nog gelijk leken te eindigen. Toen PvdA tussentijds een zetel voorsprong kreeg ging het dak er helemaal af’, aldus Kerris.

Zelf ging hij rond 1.00 uur weg en heeft hij de uitslag via de radio gevolgd. ‘Het werd steeds lastiger om nog te winnen van VVD, maar we mogen niet klagen: in januari stonden we nog op ongeveer zestien zetels. Die zetelwinst is erg knap.’ Kerris gaat ervan uit dat de VVD eerst met PVV om tafel zal gaan, omdat dat de twee grootste winnaars zijn. Welke coalitie gevormd zal worden is ook in dit kamp niet te voorspellen.

_______________________________
Doelgroep: studenten (18 tot 26 jaar)
Medium: www.voxlog.nl
Datum: 10 juni 2010
Directe link: Ga naar het artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten